OPIS PROJEKTU

DROBIOWA DIETA BIEGACZY

Główną ideą projektu pt. "Drobiowa dieta biegaczy" jest umocnienie pozycji mięsa drobiowego w nawykach żywieniowych osób aktywnych ruchowo, prowadzących zdrowy tryb życia i przywiązujących uwagę do sposobu odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem biegaczy. Od kilkunastu lat jest widoczny trend na zwiększone zainteresowanie dobrą kondycją oraz zdrowym stylem życia, który jest niezbędnym elementem dbania o swoje ciało wśród osób podejmujących aktywne działania w tym zakresie. Wśród pasjonatów aktywności fizycznej, bardzo znaczącą grupę stanowią osoby biegające amatorsko, które również są liczącą się grupą konsumencką – w 2015 r. liczba osób biegających zwiększyła się o 30% w stosunku do poprzedniego roku.

Według danych Polskiego Związku Lekkiej Atletyki (dane z 2015 r.) szacunkowa roczna wartość dochodu rozporządzalnego w tej grupie sportowej jest na poziomie 30 – 42 mln zł - pokazuje to potencjał rynkowy tej grupy docelowej, który przekłada się na jej zdolność zakupową (konsumpcyjną), pozwalającą na racjonalne adresowanie do niej celowych działań promocyjnych w odniesieniu do drobiu.

Biega już ponad 20% społeczeństwa, a według Polskiego Stowarzyszenia Biegów w 2016 roku około 400 tys. osób wzięło udział w imprezach biegowych. Polscy biegacze czerpią wiedzę nt biegania najczęściej z internetu (68%). W Polsce jest około 1400 klubów fitness i co najmniej 8 liczących się stowarzyszeń biegaczy.

Aby skutecznie przyciągnąć uwagę w Internecie osób zainteresowanych bieganiem planujemy zatrudnić 2 rozpoznawalnych wideo blogerów (vlogerów z YouTube), którzy wspólnie nakręcą film omawiający dietę biegacza opartą o mięso drobiowe – będzie to kucharz i biegacz. Gotowy film zostanie opublikowany na wortalu YouTube oraz udostępniony całej branży hodowców i przetwórców drobiu w Polsce. Szczegółowymi informacjami dot. walorów żywieniowych oraz ułożeniem programu diety zajmie się znany dietetyk gwiazd sportu.

WALORY ZDROWOTNE MIĘSA DROBIOWEGO

MIĘSO KURZE

Wiadomo, że już dwa miliony lat temu afrykańskie hominidy żywiły się między innymi drobiem. Nasi przodkowie sprzed 150 tys. lat byli wielbicielami drobiu - dowodzą tego badania przeprowadzone w jednej z jaskiń w Hiszpanii. O wynikach tych znalezisk informowało "Discovery". 202 kości należące do kaczek z rodzaju Aythya odkryli archeolodzy w jaskini Bolomor w Hiszpanii. Znalezisko pochodziło sprzed 150 tys. lat. Badania pokazują, że udomowienie ptaków rozpoczęto już ponad 10 000 lat temu w junglach Tajlandii, Wietnamu i Azji Południowo-Wschodniej. Kury są najbardziej rozpowszechnionymi zwierzętami domowymi, jest więcej na świecie niż jakichkolwiek innych gatunków ptaków. Ludzie hodują kury przede wszystkim jako źródło pożywienia, spożywane jest ich mięso oraz jaja. Drób w porównaniu do zwierząt rzeźnych odznacza się soczystością i kruchością. Po obróbce cieplnej bardzo ładnie pachnie, a jego smak staje się słodkawy. W odróżnieniu do wołowiny ma znacznie delikatniejszą strukturę tkanek, dzięki czemu nie jest twarde i łatwo się je kroi. W porównaniu z mięsem wołowym i wieprzowym mięso drobiowe ma wyższą zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez organizm białka z kompletem niezbędnych aminokwasów. Posiada niższy udział kolagenu (białka niepełnowartościowego). Zawiera mniej tłuszczu, w związku z tym ma niższą wartość energetyczną. (Wieprzowina ma niemal 5 x więcej tłuszczu, a wołowina 2 x więcej niż mięso kurczęce). Ma wysoką zawartość cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiększających zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniających układ odpornościowy. Dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi koenzym Q10 - jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Drób zawiera także więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza. Niższa zawartość tłuszczu wpływa na mniejszą kaloryczność. Porcja 100 g piersi kurczaka bez skóry dostarcza zaledwie 99 kcal (i tylko 15 g tłuszczu). Ta sama ilość szynki wieprzowej to aż 260 kcal.

Mięso drobiowe jest idealną propozycją dla osób:

  • które chcą pozostać fit, spożywać potrawy lekkie
  • pozostających na diecie bezglutenowej
  • preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu, które wpływają pozytywnie na serce
  • lubiących dania lekko przyswajalne
  • chcących podnieść odporność swojego organizmu i poprawić stan skóry (ze względu na to, iż to dobre źródło cynku
  • dbających o swój układ nerwowy (znaczna zawartość witaminy PP tj. niacyny)
  • dbających o swój przewód pokarmowy (Niacyna usuwa nadmiar złego cholesterolu z tętnic)

FESTIWAL BIEGOWY

PKO Festiwal Biegowy to jedna z największych imprez biegowych w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. W 2017roku Festiwal odbędzie się w dniach 8-10 września.

Festiwal biegowy skupia wszystkich fascynatów tego sportu, zarówno osoby początkujące jak i uprawiające ten sport zawodowo, profesjonalnie, kobiety, mężczyzn, dzieci, biegaczy ulicznych i górskich, średniodystansowców i ultrasów. Stałych bywalców biegów w Krynicy jak i debiutantów. Festiwal Biegów to również jedno z największych wydarzeń sportowych dla rodzin w Polsce.

Sportowy program imprezy 8 PKO Festiwal Biegowy obejmie ponad 30 biegów i marszów, na dystansach od 300m do 100 km, a łączna długość tras przekroczy 300 km. Najbardziej prestiżowe konkurencje Festiwalu to Bieg 7 Dolin na trzech dystansach – 34, 64 i 100 km, Życiowa Dziesiątka, Koral Maraton i Półmaraton, Bieg na Jaworzynę czy biegowa etapówka Iron Run. Najweselsze starty to z kolei Bieg Przebierańców, Bieg Kibica czy Bieg z krawatem.

PODZIAŁ TUSZY DROBIOWEJ

PRZEPISY KULINARNE

Podstawowymi elementami sukcesu sportowego są: trening, odżywianie i regeneracja. Cykl trening-regeneracja to długotrwały i złożony proces, zmierzający do optymalnego ukształtowania cech i właściwości ustroju organizmu. Dieta natomiast pełni funkcję łącznika pomiędzy treningiem a regeneracją. Bez odpowiedniej diety organizm nie dostarczy składników odżywczych potrzebnych do odbudowy organizmu.

"Kurczak i indyk to doskonałe źródła białka dla biegaczy".

Najlepszy wybór: Białe mięso bez skóry z drobiu z ekogospodarstw. Zdaniem badaczy, mięso tak chowanych kur i indyków jest bogatsze w witaminę A.

Jedz oszczędnie: Smażone skrzydełka z kurczaka i kurczaki w całości. Jest na nich skóra, a więc także niezdrowy tłuszcz.


CIEKAWOSTKI

Biega już ponad 20% społeczeństwa, a według Polskiego Stowarzyszenia Biegów w 2016 roku około 400 tys. osób wzięło udział w imprezach biegowych.
Badania pokazują, że udomowienie ptaków rozpoczęto już ponad 10 000 lat temu w junglach Tajlandii, Wietnamu i Azji Południowo-Wschodniej.
Porcja 100 g piersi kurczaka bez skóry dostarcza zaledwie 99 kcal (i tylko 15 g tłuszczu). Ta sama ilość szynki wieprzowej to aż 260 kcal.

KFHDIPJ

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj jest ogólnopolskim związkiem rolniczych zrzeszeń branżowych. Celem Federacji jest skuteczna reprezentacja środowiska drobiarskiego na forum krajowym i międzynarodowym

Celem Federacji jest:

1. reprezentacja i obrona praw i interesów hodowców drobiu oraz producentów jaj na forum krajowym poprzez m.in.:
a) przedstawianie organom administracji państwowej i samorządowej wniosków i postulatów w zakresie produkcji drobiarskiej,
b) opracowywanie własnych projektów aktów normatywnych oraz decyzji dotyczących produkcji drobiarskiej, a także opiniowanie projektów przygotowanych przez organy administracji państwowej i samorządowej,
c) występowanie w charakterze podmiotu na prawach strony w postępowaniach dotyczących praw i interesów hodowców drobiu,
d) współpracę z organizacjami społecznymi,
2. reprezentacja i obrona praw i interesów hodowców drobiu oraz producentów jaj na arenie międzynarodowej poprzez m.in.:
a) zajmowanie stanowiska w sprawach dotyczących statusu polskiej hodowli drobiarskiej na forum Unii Europejskiej,
b) przynależność i współdziałanie z międzynarodowymi organizacjami zrzeszającymi hodowców drobiu,
3. działalność na rzecz podniesienia poziomu produkcji drobiarskiej i popularyzowania wśród hodowców fachowej wiedzy w zakresie nowoczesnych metod gospodarowania uwzględniających potrzebę ochrony środowiska naturalnego poprzez m.in.:
a) organizację szkoleń i konferencji,
b) organizację wystaw i konkursów,
c) organizację doradztwa specjalistycznego,
d) działalność wydawniczą,
e) współpracę z instytucjami naukowymi w kraju i za granicą,
4. popularyzacja specjalistycznej wiedzy na temat hodowli drobiarskiej, w szczególności wśród osób prowadzących ocenę wartości użytkowej i hodowlanej drobiu i jego produktów poprzez organizację szkoleń specjalistycznych,
5. stworzenie forum dla integracji, debaty i wymiany doświadczeń pomiędzy hodowcami drobiu i producentami jaj z terenu całego kraju,
6. stworzenie forum dialogu pomiędzy hodowcami drobiu i producentami jaj a ubojniami zwierząt, producentami pasz i sieciami handlowymi.

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

Lubicz Górny
ul. Rzemieślnicza 4
87-162 Lubicz
tel. +48 506 758 319